День памяти отцов Поместного Собора Церкви Русской 1917–1918 годов. Свт. Тихона, патриарха Московского и всея России 2025 г
4 мая 2017 года на заседании Священного Синода был установлен день памяти Отцов Поместного Собора Церкви Русской 1917–1918 гг. – 18 ноября, день избрания святителя Тихона (Белавина) на Московский Патриарший престол.
Тексты на Литургии:
Первое послание апостола Павла к Фессалоникийцам (Солунянам) (1Сол.3:9-13)
Евангелие от Луки (Лк.12:42–48)
Тропарь святителю Тихону, Патриарху Московскому и всея России, глас 3
В годи́ну тя́жкую Бо́гом избра́нный/ в соверше́нной свя́тости и любви́ Бо́га просла́вил еси́,/ во смире́нии вели́чие, в простоте́ и кро́тости си́лу Бо́жию явля́я,/ положи́л ду́шу за Це́рковь, за лю́ди своя́,/ испове́дниче патриа́рше свя́те Ти́хоне,/ моли́ Христа́ Бо́га,/ Ему́же сораспя́лся еси́,// и ны́не спасти́ зе́млю Ру́сскую и па́ству твою́.
Перевод: В тяжелые времена избранный Богом ты в совершенной святости и любви прославил Его, являя в своем смирении — величие, в простоте и кротости — силу Божию. Положил душу за Церковь и паству свою, исповедник Патриарх святой Тихон, моли Христа Бога, Которому ты сораспялся (Гал.2:19), и сейчас спасти землю Русскую и паству твою.
Кондак святителю Тихону, Патриарху Московскому и всея России, глас 2
Ти́хостию нра́ва укра́шен,/ кро́тость и милосе́рдие ка́ющимся явля́яй,/ во испове́дании правосла́вныя ве́ры и любви́ ко Го́споду/ тверд и непрекло́нен пребы́л еси́,/ святи́телю Христо́в Ти́хоне,/ моли́ся о нас да не разлучи́мся от любве́ Бо́жия,// я́же о Христе́ Иису́се, Го́споде на́шем.
Перевод: Украшен тишиной характера, являя кротость и милосердие кающимся, в исповедании православной веры и любви ко Господу ты пребыл тверд и непреклонен, святитель Христов Тихон, молись о нас, чтобы нам не разлучиться от любви Божией (Рим.8:35) во Христе Иисусе, Господе нашем.
Тропарь отцам Поместного Собора Церкви Русской (1917–1918 гг.), глас 6
Днесь благода́ть Свята́го Ду́ха нас собра́,/ просла́вити отцы́ Собо́ра Це́ркве Ру́сския/ с Первосвяти́телем Моско́вским Ти́хоном,/ и́же ве́рныя лю́ди земли́ на́шея/ на по́двиг испове́дания пра́выя ве́ры благослови́ша// страда́нии свои́ми Це́рковь на́шу просла́виша.
Перевод: Сегодня благодать Святого Духа нас собрала к прославлению отцов Собора Церкви Русской с Первосвятителем Московским Тихоном, благословивших верующих людей земли нашей на подвиг исповедания Православной веры и мученичеством своим Церковь нашу прославивших.
Кондак отцам Поместного Собора Церкви Русской (1917–1918 гг.), глас 3
Гоне́ния и страда́ния да́же до сме́рти претерпева́юще/ и правосла́внаго Ца́рства Ру́сскаго разоре́ние облича́юще,/ отцы́ Собо́ра Це́ркве на́шея/ к покая́нию ча́да ве́рныя призыва́ют// и стоя́ти тве́рдо за ве́ру Христо́ву благословля́ют.
Перевод: Гонения, страдания и даже смерть претерпевая и православного Царства Русского разрушение обличая, отцы Собора Церкви нашей к покаянию чад верных призывают и твердо стоять за веру Христову благословляют.
Величание отцам Поместного Собора Церкви Русской (1917–1918 гг.)
Велича́ем вас,/ святи́телю, о́тче Ти́хоне,/ и святи́и отцы́ Собо́ра Це́ркве Ру́сския,/ и чтим па́мять святу́ю ва́шу,/ вы бо мо́лите за нас// Христа́ Бо́га на́шего.
Цитата дня
“Прежде всего при взгляде на Личность Христа Спасителя нас поражает Его безгрешность. Он вполне свободен от греха. Высоко, – несоизмеримо высоко, – стоит Он над грехами и страстями людскими. На Нем не лежит ни одного пятна, ни малейшей тени”.
святитель Тихон (Беллавин)
источник: «В. Беллавин». О лице Господа Иисуса Христа. «Странник», духовный журнал. — СПб.: Типография С. Добродеева, 1890. — Том II. — С. 177-201.
Молитва святителю Тихону, Патриарху Московскому и всея России
О свяще́нная главо́, святи́телю о́тче наш Ти́хоне, избра́нниче и испове́дниче Христо́в, кро́тостию сниска́вый духо́вный плод ми́ра и ра́дости о Ду́се Свя́те, Цари́цы Небе́сныя возлю́бленный служи́телю, па́стырю ди́вный, любо́вию озари́вый ду́ши и сердца́ слове́снаго ста́да Христо́ва! Со умиле́нием прекло́ньше коле́на и припа́дающе ко святе́й ико́не твое́й [или́: к ра́це моще́й твои́х], мо́лим тя: принеси́ моли́тву на́шу ко вся содержа́щему и спаса́ющему Человеколю́бцу Го́споду, Ему́же ны́не с ли́ки А́нгелов и со все́ми святы́ми предстои́ши, да утверди́т во Святе́й Свое́й Правосла́вней Це́ркви живы́й дух пра́выя ве́ры и благоче́стия, па́стырем же ея́ да даст святу́ю ре́вность о спасе́нии вве́ренных им люде́й. Умоли́ Го́спода сла́вы, да укрепи́т, умудри́т и сохрани́т наро́ды на́ша от зла́го наси́лия, обстоя́ний и обма́на. Поста́вленным для управле́ния и суда́ низпо́слет усе́рдие, му́дрость и нелицеприя́тие, да та́ко поживе́м ти́хое и безмо́лвное житие́. О святи́телю Ти́хоне, ве́руем, я́ко ты, на Небесе́х живы́й, лю́биши ны то́ю же любо́вию, е́юже вся бли́жния твоя́ возлюби́л еси́, внегда́ пребыва́ти тебе́ на земли́. Испроси́ у Всеми́лостиваго Го́спода всем нам пода́ти дар коему́ждо благопотре́бен и вся, я́же к животу́ вре́менному и ве́чному поле́зная: ми́ру умире́ние, градо́м утвержде́ние, земли́ плодоно́сие, от гла́да и па́губы избавле́ние, от наше́ствия иноплеме́нных сохране́ние; скорбя́щим утеше́ние, неду́гующим исцеле́ние, па́дшим воста́ние, заблужда́ющим на путь и́стины возвраще́ние, подвиза́ющимся в де́лех благи́х укрепле́ние, благоде́лающим преспе́яние; роди́телем благослове́ние, ча́дом в стра́се Госпо́днем воспита́ние и науче́ние, наста́вником ве́дение и благоче́стие, неве́дущим вразумле́ние; си́рым, неиму́щим и убо́гим по́мощь и заступле́ние; отходя́щим от сего́ вре́меннаго жития́ к ве́чному благо́е уготовле́ние и напу́тствование, отше́дшим блаже́нное упокое́ние. О свя́тче Ти́хоне, не оста́ви нас твои́ми моли́твами. Да́руй нам спаси́тельно пожи́ти в ве́це сем и просла́вити великоле́пое и́мя Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Божественная Литургия 18 ноября 2025
- Акафист святителю Тихону, Патриарху Московскому и всея России на сайте Azbyka.ru
- Канон святым отцам Поместного Собора Церкви Русской на сайте Azbyka.ru
- История созыва Помесного Собора 1917–1918 гг на сайте Azbyka.ru
- Панорама Мологского Покровского женского монастыря
- Ремонт в домовом храме в честь Сергия Радонежского



