День памяти мучеников Сергия и Вакха (290–303). Прп. Сергия Нуромского (Вологодского) (1412) 2025 г
Тексты на Литургии:
Послание апостола Павла к Филиппийцам (Флп.2:12–16)
Евангелие от Луки (Лк.7:36–50)
Тропарь мученикам Сергию и Вакху, глас 4
Му́ченицы Твои́, Го́споди,/ во страда́ниих свои́х венцы́ прия́ша нетле́нныя от Тебе́, Бо́га на́шего:/ иму́ще бо кре́пость Твою́,/ мучи́телей низложи́ша,/ сокруши́ша и де́монов немощны́я де́рзости./ Тех моли́твами// спаси́ ду́ши на́ша.
Перевод: Мученики Твои, Господи, подвигом своим венцы нетленные получили от Тебя, Бога нашего; ибо они, имея силу Твою, мучителей низложили, сокрушили и демонов немощные дерзости. По молитвам их, Христе Боже, спаси души наши.
Кондак мученикам Сергию и Вакху, глас 2
Ра́зум на враги́ му́жески вооружи́вше,/ всю тех лесть разруши́сте,/ и побе́ду свы́ше прии́мше, му́ченицы всехва́льнии,/ единомы́сленно вопию́ще:// добро́ и красно́, е́же бы́ти с Бо́гом.
Перевод: Дух свой против врагов мужественно вооружив, все их коварство разрушили, и получили победу свыше, мученики всеми прославляемые, единомысленно взывая: «Хорошо и приятно быть с Богом».
Тропарь преподобному Сергию Обнорскому, Нуромскому, Вологодскому чудотворцу, глас 8
Жела́нием духо́вным разгара́шеся, пребога́те,/ слез твои́х тече́нием ду́шу свою́ напои́л еси́/ и е́же из глубины́ воздыха́ньми уязвля́ше се́рдце свое́,/ и бо́дренными моли́твами, и всено́щным предстоя́нием Влады́це Христу́/ многодоброде́телен плод принесе́ сам себе́./ И сего́ ра́ди я́ко Бо́жий уго́дник све́тло ми́ру показа́ся,/ сия́я чудесы́, Се́ргие о́тче наш,/ те́плый моли́твенниче к Бо́гу, всегда́ о нас Того́ моли́,// да спасе́т ду́ши на́ша.
Перевод: Стремлением духовным воспламеняясь, пребогатый, слез твоих потоками душу свою напоил и стенаниями из глубины ранил сердце свое, и неусыпными молитвами, и всенощным предостоянием Владыке Христу принес многие плоды добродетелей. Потому как Божий угодник светло миру явился, сияя чудесами, Сергий отче наш, горячий молитвенник к Богу, всегда о нас Его моли, да спасет души наши.
Кондак преподобному Сергию Обнорскому, Нуромскому, Вологодскому чудотворцу, глас 8
Я́ко звезда́ пресве́тлая, от Святы́я Горы́ провозше́дши,/ добро́ты чуде́с твои́х весь просвети́л мир,/ Христо́в бо крест взем, после́дова Ему́,/ в пусты́нном озлобле́нии, в моли́твах же и поще́ниих,/ во бде́ниих же и злострада́ниих изнури́в плоть свою́,/ тем и Христо́с да́ром чуде́с одари́ тебе́,/ Ему́же о нас моля́ся, посеща́й чад свои́х, да зове́м ти:// ра́дуйся, Се́ргие о́тче наш, пусты́нный жи́телю.
Перевод: Как преяркая звезда, восшедшая от Святой Горы, красотой чудес твоих просветил весь мир, ибо взяв крест Христов, последовал Ему, в терпении бедствий в пустыни, в молитвах и пощении, в бдениях же и суровой жизни изнурив тело свое, потому и Христос даром чудотворений одарил тебя, Ему же о нас молись, вспоминая чад своих, да взываем к тебе: «Радуйся, Сергий отче наш, пустынный житель».
Цитата дня
«Некто из фарисеев просил Его вкусить с ним пищи; и Он, войдя в дом фарисея, возлег». (Лк. 7, 36)
“Этот фарисей, позвавший Господа, кажется, был неправых мыслей, но хитрый и полный лицемерия. Говорит: «если бы Он был пророк» (Лк. 7, 39); очевидно, он не веровал, когда так говорил. Господь хотя и знает его непрямоту, однако ж, идет к нему и обедает с ним, конечно, нас через это научая вести себя просто и прямо даже с теми, кои по отношению к нам коварны”.
(блаженный Феофилакт Болгарский, архиепископ Охридский)
источник: Благовестник, или Толкование блаженного Феофилакта, архиепископа Болгарского: В 3-х том. — Киев: Изд. Киево-Печерской Лавры, 2006. / Т. 1. — 602 с. / Толкование на Евангелие от Луки. 341-600 с.
Молитва преподобному Сергию Нуромскому, Вологодскому чудотворцу
О, великий чудотворче, преподобне отче наш Сергие ! Услыши нас грешных молящихся тебе и имя твое святое на помощь призывающих, не презри нас чтущих тя: моли о нас грешных Содетеля нашего Господа Бога, тебе бо дадеся благодать молитися за нас. Не мним бо тя мертва суща: аще бо телом и преставился еси от нас, и рака твоя пред очима нашима видима есть, но святая твоя душа со ангельскими лики предстоит у Престола Вседержителева. О, пастырю наш, преподобне отче Сергие! Потщися сохранити нас от пагубныя смерти и от бесовскаго искушения, умом от малодушия помраченных. Не остави нас, светильниче Христов, плененных быти, но помози нам молитвами твоими от вечныя муки избавитися и наследники Царствия Небеснаго быти со всеми святыми от века угодившими Господу Богу нашему Иисусу Христу, Емуже подобает честь, поклонение, слава и держава, со Безначальным Его Отцем и Пресвятым и Благим и Животворящим Его Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.
Божественная Литургия 20 октября 2025
- Акафист преподобному Сергию Нуромскому, Вологодскому чудотворцу на сайте Azbyka.ru
- Канон мученикам Сергию и Вакху на сайте Azbyka.ru
- Канон преподобному Сергию Обнорскому, Нуромскому, Вологодскому на сайте Azbyka.ru
- Страдание святых мучеников Сергия и Вакха на сайте Azbyka.ru
- Житие преподобного отца нашего Сергия Нуромского, чудотворца Вологодского и Обнорского на сайте Azbyka.ru
- Панорама Мологского Покровского женского монастыря
- Ремонт в домовом храме в честь Сергия Радонежского